14 December 2009

filem hindi

disebabkan kebosanan di rumah
saya membelek2 cenel astro
tet tet tet ( bunyi tukar2 cenel guna remote control)
dan tertarik dgn satu cerita hindustan
dalam cenel ZeeTV

saya pun terfikir2
macam mana dalam banyak2 cerita
cerita hindi ni boleh diminati ramai
bukan sahaja di negara mereka
malaysia sendiri juga ada die-heart fan jenis cerita seperti ini
tak percaya?
tanyalah timah atau kak syerah
mereka amat suka bollywood!

oh ya. bollywood itu sebenarnya filem yang berbahasa hindi (wikipedia n.d. )
kalau dia berbahasa telegu atau tamil,
maka ianya bukanlah bollywood ya!

kalau anda perasan.
kalau tak perasan, meh saya bagitahu
bollywood defeats hollywood films!

why??

why??


because bollywood movies are double the number of hollywood movies which are 1000 films anually! (didyouknow.org n.d. )
fuh memang hebatlah org keling!
kalah omputeh. org melayu bila nak kalahkan diorang?
no wonder actors and actress like shah rukh khan and madhuri dixit earn dem hefty money by acting!



jgn main-main, aku dapat 30 million rupee untuk satu filem tau! kalo nak share, jadi bini aku dulu!
(source: http://www.topnews.in/files/Shahrukh-Khan_1.jpg)

dan satu lagi. jikalau perasan, almost semua cerita hindustan mesti ada pelakon nyanyi2 sambil menari keliling pokok bersama pakwe tersayang.
kalau sedih, effect dia amat menyedihkan seperti ribut hujan lebat serta anak kambing termati sendiri (ok ini tipu jangan percaya)
haaa.. ni nak habaq sket. orang india ni diorg dibesarkan dengan muzikal. kira anak seni semua lah para keling2 ni. kalau tak ada unsur muzikal dalam filem, orang india takberapa minat nak tgk, dan takramai yang nak minat nak pegi cinema untuk tgk dan kaching2 yang producer dapat pon sikit lah. kan.

anyway. kalau perasan lagi, (berapa banyak perasan la kan..)
orang india byk produce filem

kenapa?

sebab ramai yang tgk

kenapa?

mitos 1 (teori peribadi. bukan fakta)
india mempunyai populasi yang boleh tahan besar
maka mempunyai rakyat lebih byk dari negara lain
ramai juga yang stress akan kehidupan kerana takdak kerja atau masalah kerja atau kewangan atau masalah peribadi (shh jgn masok campor hal peribadi org. haha)
jadi mereka pun beramai2 pegi guna lori atau kenderaan lain
ke panggung wayang untuk menonton filem
kerana menonton filem boleh melarikan diri dan otak mereka
daripada realiti hidup yang ganas!

mitos 2 (teori peribadi lagi. sekali lagi bukan fakta)
mungkin kerana ramai manusia yg duduk bukan di india juga meminati budaya india yang suka menari-nari dan beremosi. tak caye? cube tonton satu filem hindustan. kalau nangis, memang pergh nangis gila lah. musik pun sedih2. kalau gembira, menari sampai ke malam mau nya.
perkara ini juga boleh dijadikan faktor peningkatan produksi filem bollywood.

haha. oke lah taktau nak bebel apa lagi. akhir kata, tonton lah cita hindustan!
keluar~




best kut tajuk die. khas untuk saudari rose kerana beliau tidak begitu suka mandi

4 comments:

Syasya1901 said...

oh nak jadi cam ali lak?
buat analysis...
padan la hang amek malay studies...

EeinSebagaiBeta said...

eh ali buat analisis ke?
takdela aku bosan
tertarik ngn pasai bollywood nih.
hehehe

sYeNgEt ke senget?? said...

bongokkkkkkkkkkkkkk hahahhahahahhahahahahhahahah eein nk kena sepak bontot? LOLOLLLL

menari mahive yok! hohoho

*eein goyang2 buntut*

bukan kita prnh discuss dgn pn.haz ke? mmg depa ni tgk muvi sbb nk ilangkan stress hidup.. hoho

EeinSebagaiBeta said...

oh yeke? aku ingat2 lupa la. bapak aku pun ade cite gak sal nih. hahaha. jangan pukoi bontot. saket ahhh.. ngeee :P